IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето борси в Европа започнаха седмицата с повишения

Инвеститорите са в очакване на междинните избори в САЩ и данните за инфлацията

19:28 | 07.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повечето фондови борси в Европа записаха леки повишения в понеделник, докато инвеститорите се подготвяха за натоварена седмица за политиката в САЩ и за нови данни за инфлацията в страната, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 добави 0,33% към стойността си, или 1,36 пункта, достигайки ниво от 418,34 пункта.

Акциите на туристическите компании поведоха ръстовете, като добавиха 1,6% към стойността си, докато секторът на храните и напитките изтри 0,5% до средата на следобеда.

Германският бенчмарк DAX се повиши с 0,55%, или 73,67 пункта, до 13 533,52 пункта.

Френският показател CAC40 също записа лек ръст до 6416,61 пункта.

Британският измерител FTSE100 направи изключение, като се понижи с 0,48%, или 34,85 пункта, до 7299,99 пункта.

Миналата седмица Английската централна банка (АЦБ) повиши лихвите със 75 базисни пункта (б.п.) - най-голямото увеличение от 33 години насам – но предупреди, че икономиката на страната е изправена пред най-дългата рецесия някога. Ден по-рано Федералният резерв на САЩ също покачи федерлната си лихва със 75 б.п. до диапазон 3,75-4% - най-високото му равнище от 2008 г. насам.

Инвеститорите се подготвят за междинните избори в САЩ, които ще определят дали демократите ще продължат да имат мнозинство в Сената и дали ще продължат да управляват Камарата на представителите. Ако републиканците спечелят, това би могло да е сигнал за по-голяма подкрепа за компаниите в сектора на петрола и проридония газ.

Пазарите са в очакане и на новите данни за потребителската инфлация в САЩ, които предстои да бъдат публикувани по-късно тази седмица.

Прогнозите са годишната инфлация в САЩ да е достигнала 7,9% през октомври, след като месец по-рано тя се върна на 40-годишен връх от 8,2%, сочат медианните прогнози на икономисти, анкетирани от Bloomberg News.

Извън цените на храните и енергията инфлацията вероятно е забавила леко своя растеж от 6,6% през септември до 6,5% през октомври – резултат, който все още е значително над целевото равнище на банката от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още